Το κρασί τελικά ωφελεί την καρδιά μας;

Αποτέλεσμα εικόνας για wine

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υπερβολική κατανάλωση κρασιού ημερησίως, μακροχρόνια είναι δυνατόν να οδηγήσει σε διαταραχή της λειτουργίας του ήπατος ή του μυοκαρδίου.

Κατ αυτό τον τρόπο οι αλκοολικοί, εκτός από τη διαταραχή του ψυχισμού και των υπολοίπων νευρολογικών διαταραχών που παρουσιάζουν από την επίδραση του αλκοόλ, κινδυνεύουν να πεθάνουν από κίρρωση του ήπατος ή από αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια. Έτσι λοιπόν η μακροχρόνια λήψη μεγάλων ποσοτήτων οινοπνευματωδών ποτών, θεωρείται ανθυγιεινή πράξη που απειλή της ίδιας της ζωής.

Όμως, την τελευταία δεκαετία επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι, τα αιθανολικά και μη αιθανολικά στοιχεία που περιέχονται στο κρασί, ενεργοποιούν προστατευτικούς μηχανισμούς του τοιχώματος των αρτηριών και του μυοκαρδίου. Παρατηρήθηκε αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου και ελάττωση της ενδοθηλίνης, ελάττωση της κακής χοληστερίνης LDL, με αύξηση της καλής HDL χοληστερίνης, ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, καθώς και ελάττωση όλων των παραγόντων εκείνων που διατηρούν τη φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών. Με όλους αυτούς τους προστατευτικούς μηχανισμούς, σταθεροποιείται και δεν εξελίσσεται περαιτέρω η αθηρωματική πλάκα που αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για τη δημιουργία εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Εκτός όμως των πειραματικών, ήλθαν και οι επιδημιολογικές έρευνες που μελέτησαν τη θνητότητα από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τα αίτια που τις προκαλούν. Μεταξύ των επιδημιολογικών μελετών ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι Γαλλικές μελέτες. Η Γαλλία όπως είναι γνωστό, είναι μία μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα που ο πληθυσμός της διατρέφεται ανάλογα με τις άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Παρ όλα αυτά παρουσίαζε μια εντυπωσιακή ελάττωση της θνητότητας του πληθυσμού της από στεφανιαία νόσο, σε σχέση με τις άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στους 100.000 Γάλλους 99 άνδρες και 16 γυναίκες χάνονται από στεφανιαία νόσο ετησίως, ενώ αντίστοιχα χάνονται 213 Γερμανοί και 56 Γερμανίδες και 292 Αγγλοι και 84 Αγγλίδες. Όσο για τους Έλληνες, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 216 άνδρες και 49 γυναίκες.

Διεθνώς η προστασία αυτή των Γάλλων ονομάσθηκε «Γαλλικό παράδοξο» και αποδόθηκε στην ημερήσια κατανάλωση κόκκινου κρασιού που συνήθως οι Γάλλοι καταναλώνουν στο γεύμα ή και στο δείπνο τους. Αργότερα αποδείχθηκε ότι όχι μόνον το κόκκινο αλλά και το λευκό κρασί και γενικά τα οινοπνευματώδη ποτά που περιέχουν ανάλογα με το κρασί στοιχεία, διαθέτουν ανάλογες προστατευτικές δυνατότητες.

Είναι όμως μόνον το κρασί υπεύθυνο γι’ αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα;

Αναλύοντας καλύτερα το Γαλλικό παράδοξο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του πληθυσμού ακόμα και μέσα στη Γαλλία. Λιγότεροι θάνατοι συνέβαιναν στον Γαλλικό νότο σε σχέση με τον Γαλλικό βορρά. Ανάλογες μελέτες έγιναν και στον Ισπανικό νότο.

Τελικά υποστηρίχθηκε η άποψη ότι η ευεργετική αυτή δράση του κρασιού ενισχύεται από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι η κατ’ εξοχήν δίαιτα των πληθυσμών του νότου και όχι του βορρά. Έτσι ο συνδυασμός μεσογειακής δίαιτας, με ένα ποτήρι κρασί, αποτελεί τη ακρογωνιαίο λίθο της υγιεινής διατροφής και της μακροζωίας.

Κύρια διατροφή επομένως, πρέπει να αποτελούν τα όσπρια, τα λαδερά και γενικά όλα τα φυτικά προϊόντα. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι αναπόσπαστο συστατικό της διατροφής αντικαθιστώντας το βούτυρο. Συμπλήρωμα στην διατροφή αυτή, πρέπει να αποτελούν τα ψάρια και ειδικότερα οι σαρδέλες και ο σολομός. Τα πουλερικά, κοτόπουλο-γαλοπούλα, έχουν και αυτά θέση στην μεσογειακή διατροφή. Το τυρί σε μικρές ποσότητες μπορεί φυσικά να καταναλωθεί. Καθ όσο αφορά το κόκκινο κρέας, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Σχολιάστε