Τα αμύγδαλα μειώνουν τη χοληστερόλη.

Αποτέλεσμα εικόνας για almond

Πρόσφατα έγιναν δύο διαφορετικές μελέτες, η μία στο Harvard και η άλλη στο πανεπιστήμιο Loma Lind. Οι δύο μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση χοληστερόλης στο αίμα. Οι ερευνητές είχαν εστιάσει στα φουντουκιά, τα καρύδια και τα φιστίκια, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά ευεργετικοί καρποί έναντι της στεφανιαίας νόσου, ενώ μειώνουν σημαντικά τα λιπίδια στο αίμα. Μάλιστα, η μελέτη του Harvard έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Όπως φαίνεται, οι ξηροί καρποί στο σύνολό τους είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό μας, όταν βέβαια η κατανάλωση τους γίνεται με μέτρο. Μια ακόμα μελέτη που ήρθε στο προσκήνιο δείχνει ότι και τα αμύγδαλα δρουν θετικά ως προς τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από την Καλιφόρνια και τον Καναδά μελέτησαν μέσω μια ειδικής δίαιτας άτομα με υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αμύγδαλα είχαν σταθερή μείωση της χοληστερόλης στο αίμα τους. Οι επιστήμονες έδωσαν δύο διαφορετικές δίαιτες σε δύο ομάδες ασθενών. Η μία εξ αυτών είχε στο καθημερινό της διαιτολόγιο 74gr αμύγδαλα και η άλλη 37gr αμύγδαλα, αντικαθιστώντας με αυτά άλλα τρόφιμα από το καθημερινό τους φαγητό έτσι ώστε να είναι μειωμένη η συνολική ποσότητα θερμίδων που θα λάμβαναν. Και ο λόγος είναι ότι τα αμύγδαλα έχουν 610 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Μετά το πέρας ενός μήνα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα άτομα που έτρωγαν 74gr αμύγδαλα είχαν 10% μείωση στη χοληστερόλη τους, ενώ τα άτομα που κατανάλωναν 37gr είχαν μόνο 4% μείωση της χοληστερόλης τους. Και στις δύο ομάδες ασθενών, ο δείκτης κακής προς καλή χοληστερόλη (LDL/HDL) μειώθηκε σημαντικά, κατά 12% στην πρώτη ομάδα και κατά 8% στη δεύτερη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα αμύγδαλα πρέπει, όπως προαναφέραμε, να αντικαταστήσουν άλλα επιδόρπια ή σνακ για να μην υπερφορτώνεται ο οργανισμός μας με θερμίδες. Σε μικρές ποσότητες, όπως είπαν, οι ξηροί καρποί είναι ευεργετικοί, καθώς περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη. Ανάλογα μονοακόραστα με αυτά των ξηρών καρπών έχει το ελαιόλαδο, καθώς και το αβοκάντο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: