Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών διαψεύδει μελέτη για την ασπαρτάμη.

Αποτέλεσμα εικόνας για aspartame

Μια νέα δημοσίευση, η οποία έγινε στο επιστημονικό έντυπο «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism», υποστηρίζει ότι το υποπροϊόν διάσπασης της ασπαρτάμης, η φαινυλαλανίνη, παρεμβαίνει αρνητικά στη δράση ενός ενζύμου, το οποίο έχει φανεί ότι εμπλέκεται στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Σύμφωνα όμως με τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών, αυτό που οι συγγραφείς της δημοσίευσης παραλείπουν να αναφέρουν στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είναι ότι η φαινυλαλανίνη είναι στην πραγματικότητα ένα κοινό αμινοξύ που βρίσκεται ούτως ή άλλως στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα κλπ.

Όπως λέει η Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών, ο μηχανισμός που ισχυρίζονται οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και ο οποίος υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη πιθανώς δεν προωθεί την απώλεια βάρους, δεν είναι βάσιμος από βιολογική και επιστημονική σκοπιά. Αντιθέτως, υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που τεκμηριώνουν τον χρήσιμο ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών όπως η ασπαρτάμη, στη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και επομένως στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της ζάχαρης στα πλαίσια ενός προγράμματος μείωσης του σωματικού βάρους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ασπαρτάμη είναι ένα μόριο με αρκετά απλή δομή. Αποτελείται από ένα διπεπτίδιο που περιέχει δύο αμινοξέα. Το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη. Μετά τη λήψη της από το στόμα, η ασπαρτάμη πέπτεται και διασπάται γρήγορα στα βασικά της συστατικά και σε μικρή ποσότητα μεθανόλης. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τόσο το ασπαρτικό οξύ όσο και η φαινυλαλανίνη έχουν την ίδια μορφή με εκείνη που έχουν όταν απορροφώνται από τον οργανισμό προερχόμενα από φυσικές πηγές τροφίμων, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι η ποσότητα φαινυλαλανίνης που προέρχεται από τη διάσπαση της ασπαρτάμης είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που λαμβάνεται από την καθημερινή διατροφής μας. Για παράδειγμα, συγκεκριμένα για τη φαινυλαλανίνη, 100 γραμμάρια κοτόπουλου παρέχουν 12,5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φαινυλαλανίνης από ένα light αναψυκτικό που περιέχει σαν υποκατάστατο ζάχαρης την ασπαρτάμη.

Οι ισχυρισμοί στο άρθρο του «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism» βασίζονται, σύμφωνα και με την Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών, σε επιστημονική έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια και απλώς δεν μπορούν να αποδοθούν και στους ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων που περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα του αμινοξέος φαινυλαλανίνη. Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών τονίζει επίσης ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, στην πραγματικότητα οδηγεί σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και επομένως σε μείωση του σωματικού βάρους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: