Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από καρδιαγγειακά

Σε μια πρόσφατη Ισπανική μελέτη αξιολογήθηκε η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Συμμετείχαν 7.447 άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, ηλικίας 55 έως 80 ετών, και παρακολουθήθηκαν για 4,8 έτη. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε μεσογειακή διατροφή με προσθήκη παρθένου ελαιολάδου είτε με προσθήκη ξηρών καρπών και σε ομάδα ελέγχου (συνήθης διατροφή με μειωμένη πρόσληψη λίπους). Η πολυπαραγοντική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης ανέδειξε ελαττωμένο κίνδυνο για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακός θάνατος) στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής με προσθήκη παρθένου ελαιολάδου κατά 30% και με προσθήκη ξηρών καρπών κατά 28%. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η μεσογειακή διατροφή ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα υψηλού κινδύνου.

(Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, et al. N Engl J Med. 2013)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: