Μνήμη…ελέφαντα με τη βοήθεια της διατροφής.

ΛΕΖΑΝΤΑ:

Η νέα δημοσίευση άρθρου μου που έγινε από την εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Όλοι λίγο πολύ σήμερα γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε βαθμιαία εξασθένηση της μνήμης μας, με κυριότερο από αυτούς την ηλικιακή μας ωρίμανση και το επερχόμενο γήρας. Ως γνωστό με τον χρόνο, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας εκφυλίζονται και έτσι γερνώντας χάνουμε σταδιακά την άλλοτε ισχυρή μνήμη μας. Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός λόγος.

Ένας άλλος παράγοντας αιφνίδιας εξασθένησης της μνήμης είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Είναι πολύ πιθανό ένα τραύμα στο κεφάλι μας, να έχει επηρεάσει τους νευρώνες του εγκεφάλου μας και να υπάρξει μια απώλεια στη μνήμη μας. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και ένας όγκος εγκεφάλου, αφού ως γνωστό ο εγκέφαλος μας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο.

Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι μια γρήγορη και αυστηρή περιοριστική δίαιτα, μπορεί να είναι η αιτία απώλειας ή μείωσης της μνήμης μας, αφού ξαφνικά στερούμε από τον οργανισμό μας σημαντικά και επομένως πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τον εγκέφαλο μας και την μνήμη μας.

Ας δούμε όμως ποιες τροφές τονώνουν σημαντικά τη μνήμη. Τα ισχυρότερα «βελτιωτικά» της μνήμης μας είναι η ζάχαρη και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες. Η γλυκόζη είναι το βασικότερο «καύσιμο» του εγκεφάλου μας και επομένως αν την στερηθούμε για μακρύ χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα μνήμης. Τροφές όπως το μέλι, η κατανάλωση ζάχαρης σε λογικές ποσότητες, η μαύρη σοκολάτα και άλλες τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες θεωρούνται σημαντικά «όπλα» στον πόλεμο κατά του περιορισμού της μνήμης μας.

Οι τροφές που θεωρούνται πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως είναι τα δημητριακά, τα αυγά, το ψωμί, η σοκολάτα και άλλα, ευνοούν ιδιαιτέρως την εξασθενημένη μνήμη και αποτελούν μια «ασπίδα» έναντι στην εκφυλιστική νόσο Αλτσχάϊμερ. Οι παραπάνω τροφές περιέχουν χολίνη, μια ουσία που βοηθά όχι μόνο τη μνήμη μας αλλά ευνοεί και τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας που πρέπει να επικεντρώνονται στο μάθημα. Να γιατί ένα σκέτο γάλα για πρωινό δεν αρκεί, αλλά πρέπει να συνοδεύεται πάντα με δημητριακά και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες της ομάδας β.

Τις ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων τις ακούμε όλο και περισσότερο τελευταία. Τα ψάρια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια κλπ έχουν ανέβει τελευταία στις διατροφικές μας επιλογές σαν τροφές πολύ πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οι παραπάνω τροφές με τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, βοηθούν ιδιαίτερα τόσο στη δομή όσο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου μας και επομένως ενδυναμώνουν σημαντικά και τη μνήμη μας.

Τέλος, οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, το ψωμί και τα δημητριακά, θεωρούνται σήμερα ισχυρά όπλα στον αγώνα ενάντια στην εξασθενημένη μνήμη.

Άρθρο του Χάρη Καλλέργη, Διατολόγου-Διατροφολόγου, Παιδοδιατροφολόγου, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: