Πώς να μιλήσω στο «παχουλό» παιδί μου;

Επί των ημερών μας, το σωματικό βάρος του παιδιού και του εφήβου είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Το πώς θα προσεγγίσουμε και θα μιλήσουμε σε ένα μικρό παιδί σχετικά με το βάρος του σώματος του χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Το πώς θα χειριστούμε το ζήτημα αυτό, είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει μακροχρόνιες και σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού. Να δούμε λίγα μικρά μυστικά στο πως θα προσεγγίσουμε το παιδί και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε αν ένα παιδί το πρόβλημα του βάρους του το φέρει βαρέως.

Δεν μιλάμε, κάνουμε κάτι

Αν το παιδί είναι πολύ μικρό και εσείς ανησυχείτε σχετικά με το βάρος του, μην μιλάτε στο παιδί σας σχετικά με το πρόβλημα. Αρχίστε όμως να κάνετε αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης όλης της οικογένειας. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε πιο σωστά και να κινήστε περισσότερο. Προετοιμάστε κανονικά σε μέγεθος και διατροφικά ισορροπημένα γεύματα και σνακς. Κλείστε την τηλεόραση, τα κομπιούτερ και τα διάφορα βιντεοπαιγνίδια  για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βρείτε τρόπους να διασκεδάζεται ομαδικά σαν οικογένεια, προσφέροντας χαρά και δραστηριότητα στο παιδί σας.

Δεν τα φορτώνουμε με ευθύνες και ενοχές

Μην φωνάζετε, μην ουρλιάζετε, μην απειλείτε, μην τιμωρείτε και μην προσπαθείτε να δωροδοκήσετε τα παιδία σας σχετικά με το σωματικό τους βάρος, την τροφή τους και την φυσική τους δραστηριότητα. Αν εντάξουμε και την διατροφή του παιδιού στο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ γονέα και παιδιού, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι ντροπές, οι ενοχές και ο θυμός είναι βήματα που οδηγούν στην αποτυχία. Έτσι οδηγούμε τα παιδία σε χειρότερο αποτέλεσμα που μπορεί να είναι ακόμα πιο μεγάλα επίπεδα παχυσαρκίας και άλλες σοβαρότερες διατροφικές ανωμαλίες.

Κοινή προσπάθεια

Όπως κάθε σημαντικό οικογενειακό πρόβλημα απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση, έτσι και το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί μια κοινή γραμμή από τα μέλη ολόκληρης της οικογένειας και των λοιπών στενών συγγενών. Αντικρουόμενες απόψεις πάνω στο πρόβλημα οδηγούν συνήθως σε διαιώνιση του προβλήματος με τις ανάλογες συνέπειες.

Συζήτηση με τον ειδικό

Προσπαθήστε να μιλήσετε με ένα ειδικό πάνω στο πρόβλημα του παιδιού σας και μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας πάνω στο πρόβλημα βάρους του παιδιού σας. Συζητείστε μαζί του τους φόβους σας, ζητήστε του να σας αναλύσει το μέγεθος του προβλήματος και να σας υποδείξει την λύση. Ρωτήστε τον για άλλες ιδέες, πως θα αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και πως θα αυξήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας δραστηριότητας. Υπάρχουν  για τα παιδιά και τους εφήβους οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας που θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν. Καταλληλότεροι κρίνονται οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι που έχουν καθημερινή προστριβή και κύρια ενασχόληση τους το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Στα νοσοκομεία Παίδων υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας με πρόβλημα όμως τις μεγάλες λίστες αναμονής για την πρώτη επίσκεψη και τα επόμενα ραντεβού που ακολουθούν. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι η επίσκεψη σε ειδικό είναι κομβικό σημείο για την λύση του προβλήματος.

Επικέντρωση στην καρδιά του προβλήματος

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η υγεία του παιδιού, δεν είναι τόσο το λίγο παραπάνω βάρος. Αν η οικογένεια σιτίζεται σωστά και αθλείται επίσης, το παιδί θα αναπτύσσεται σωστά για την ηλικία του και το σωματικό του βάρος θα ανταποκρίνεται στην αύξηση του ύψους του. Πρέπει να επαινούμε το παιδί όχι τόσο γιατί έχασε λίγα κιλά αλλά για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του, για τη νέα σωστή διατροφική συμπεριφορά του και για την αποδοχή της συστηματικής άθλησης στη νέα του πραγματικότητα.

Όταν το παιδί λέει «είμαι χονδρός»

Ψάξτε να δείτε πρώτα απ όλα από πού πηγάζουν αυτές οι σκέψεις. Μήπως οι φίλοι ή οι συμμαθητές πειράζουν και χλευάζουν το παιδί σας σχετικά με το σωματικό του βάρος; Μήπως κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο το προσέβαλλε σχετικά με την κοιλίτσα του; Άκουσε κάτι στην τηλεόραση ή διάβασε κάτι στο διαδίκτυο; Αν κάποιο άλλο παιδί ή ενήλικας κάνουν τον παλικαρά στο παιδί σας, τότε αντιμετωπίστε την κατάσταση προσωπικά και άμεσα. Από την άλλη δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Αν όντος είναι παχουλό αναζητούμε βοήθεια στον ειδικό επιστήμονα.

Αν από την άλλη το σωματικό βάρος του παιδιού σας είναι το κανονικό όπως επίσης έχει διαμορφώσει σωστές διατροφικές συνήθειες και έχει καλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αλλά παρ όλα αυτά ανησυχεί, τότε καθησυχάστε το και προσπαθήστε να το αποτρέψετε στο να εστιάζεται συνεχώς στο σωματικό του βάρος.

6 Σχόλια

 1. Νία Αλεξίου said,

  26/11/2011 στις 11:50 μμ

  Χάρη στον καλύτερο παιδοδιατροφολόγο (τον κύριο Καλλέργη), σώθηκε το κοριτσάκι μου από την παχυσαρκία…..

 2. Βανέσσα Μάτσα said,

  27/11/2011 στις 12:09 πμ

  Κυρία Αλεξίου και εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Ο άνθρωπος είναι αστέρι!!! Ο καλύτερος παιδοδιατροφολόγος όπως μας είχαν πει πριν τον γνωρίσουμε και φίλοι μας που αντιμετώπιζαν παρόμοιο με μας πρόβλημα!!!!!!!!!!!
  Είναι ο καλύτερος διαιτολόγος για παιδική παχυσαρκία. Μαζί με το παιδί μου όμως έχασα και γω τα δικά μου κιλά (ήμουν 108 και τώρα είμαι 66 κιλά). Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά αυτόν τον υπέροχο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ και κυρίως ΑΝΘΡΩΠΟ!!!!!!!!!!

 3. ΠΟΠΗ ΧΑΡΑΚΙΡΑ said,

  28/11/2011 στις 4:23 μμ

  Κύριε Χάρη, καλημέρα σας. Όταν σας γνωρίσαμε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα σας νοιώθαμε τόσο δικό μας άνθρωπο. Εμείς οι γονείς και η Έλενα σας ευχαριστούμε για ότι κάνατε για το παιδί μας από τα βάθη της καρδιά μας!!!

 4. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ said,

  04/12/2011 στις 2:18 πμ

  Είναι ο καλύτερος Παιδοδιατροφολόγος. Τον ξέρω εδώ και 21 χρόνια από τότε που έκανα ειδικότητα στο Νοσοκομείο παίδων. Απίστευτος στην δουλειά του και άψογος σαν χαρακτήρας. Όταν έχω στο ιδιωτικό μου ιατρείο και στο ΙΚΑ που εργάζομαι το πρωί, παχύσαρκο παιδί αυτό τον Διαιτολόγο συστήνω. Το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι παιδίατροι όπως μου λένε. Παρακολουθεί όλα τα συνέδρια και απ ότι ξέρω κάνει πολλές διαλέξεις και γενικά συνέχεια αρθρογραφεί. Είναι αυτό που λένε όποια πέτρα και να σηκώσεις από κάτω θα τον βρεις….. Τελικά τελικά είναι ο καλύτερος διατροφολόγος στην παιδική παχυσαρκία. 30 χρόνια πείρα έχει αν θυμάμαι καλά. Όχι και λίγα……

 5. Aspasia Markou said,

  21/12/2011 στις 7:21 μμ

  Super duper Παιδοδιατροφολόγος!!!!!!!!!

 6. AMANDA STAFYKAKIS said,

  22/12/2011 στις 1:00 μμ

  Είναι όντως πάρα πολύ καλός διαιτολόγος και άνθρωπος. Προσυπογράφω για τους προλαλίσαντες


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: