Το πρόβλημα χοληστερόλη στη σύγχρονη κοινωνία.

Πόσους συμπολίτες μας αφορά τελικά το πρόβλημα της χοληστερίνης σήμερα; Δίνοντας σαφή απάντηση σ αυτό το ερώτημα αναδεικνύεται και το μέγεθος του προβλήματος στην ελληνική κοινωνία.

Δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στην χώρα μας, η πρώτη υπό την εποπτεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας σε περισσότερα από 35.000 άτομα και μια δεύτερη, η «Μελέτη Αττική», υπό την αιγίδα της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Αθήνας σε περίπου 3.500 άτομα, έδειξαν ότι περίπου το 45% των ενήλικων Ελλήνων παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τους. Κύριες αιτίες θεωρούνται η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η κληρονομικότητα οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και επομένως τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεισφέρουν στο 50% της ολικής θνησιμότητας στην χώρα μας και πως οι δυσλιπιδαιμίες είναι από τις κυριότερες αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πόσο υψηλό ποσοστό είναι αυτό και γιατί η Ελλάδα είναι δυστυχώς και σ αυτή την περίπτωση η μοναδική χώρα στη Δυτική Ευρώπη που οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα δεν παρουσιάζουν πτωτική πορεία.

Στα παιδιά από τη άλλη, το πρόβλημα της χοληστερόλης έχει συνήθως γονιδιακό υπόβαθρο. Μην ξεχνάμε πως τα δύο τρίτα της ολικής χοληστερόλης παράγονται στο ήπαρ και αν κάποιος φέρει ένα γονίδιο το οποίο παράγει αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, αυτό θα εμφανιστεί από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας. Το ποσοστό αυτών των παιδιών όμως αναλογικά δεν είναι και πολύ μεγάλο. Αυτό που θα χαρακτήριζα τεράστιο πρόβλημα για τα παιδιά είναι η παιδική παχυσαρκία, που όσο δεν θεραπεύεται, οδηγεί σε έναν παχύσαρκο, υπερτασικό και φυσικά δυσλιπιδαιμικό ενήλικα. Να μην ξεχνάμε εξ άλλου ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες χώρες σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Η επίπτωση στο πρόβλημα της χοληστερίνης του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι τεράστια. Οι συνθήκες ζωής γύρω μας έχουν αλλάξει πολύ γρήγορα και ο άνθρωπος δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί έγκαιρα. Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται αργά εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σε βάθος χρόνου το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του ανθρώπου ήταν η περιορισμένη τροφή και η έντονη δραστηριότητα. Χωρίς τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα, οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να μετακινηθούν. Η τροφή, το νερό και άλλα αγαθά δεν ήταν καθημερινώς διαθέσιμα. Η βιομηχανική επανάσταση όμως άλλαξε δραματικά τη ζωή. Το φαγητό είναι σήμερα στον δυτικό κόσμο ένα είδος εν αφθονία. Ειδικότερα το κακής ποιότητας φαγητό είναι και εύκολα προσβάσιμο σε όλους και αρκετά φθηνό. Στα μέσα μεταφοράς και κυρίως στο αυτοκίνητο γίνετε σήμερα μεγάλη κατάχρηση ακόμη και για πολύ μικρές αποστάσεις. Ακόμη και τα σύγχρονα μέσα παραγωγής κάνουν την ανθρώπινη εργασία πολύ πιο ξεκούραστη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή λοιπόν η τεράστια αλλαγή των τελευταίων 150 ετών, ανέτρεψε τα δεδομένα χιλιετιών και τα γονίδιά μας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τα γονίδια που κληρονομήσαμε συνεχίζουν να αποθηκεύουν λίπος γιατί νομίζουν ότι θα χρειαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει από έντονη σωματική καταπόνηση. Η σωματική καταπόνηση όμως όχι μόνο δεν έρχεται ποτέ, αλλά αυτό που ακολουθεί τη ζωή μας είναι όλο και μεγαλύτερες μερίδες φαγητού και έτσι το πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Έχουμε σήμερα αρκετές ενδείξεις ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, απαραίτητα στοιχεία και της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να προστατεύσει από τη στεφανιαία νόσο. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι μόνο πλούσιες πηγές φυτικών ινών και βιταμινών αλλά και αντιοξειδωτικών ουσιών. Το ενδιαφέρον σήμερα είναι πολύ μεγάλο και εστιάζεται γύρω από τα αντιοξειδωτικά. Έχουμε όλο και αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διαδικασία της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών στο αρτηριακό τοίχωμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των αθηροσκληρυντικών βλαβών. Ουσίες χρήσιμες αλλά χωρίς θερμιδικό περιεχόμενο, όπως τα φλαβονοειδή τα οποία βρίσκονται στο πράσινο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στα μήλα και τα κρεμμύδια είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Τελειώνοντας θέλω επιγραμματικά να σας θυμίσω ότι η θεραπεία σήμερα για τις δυσλιπιδαιμίες συνίσταται:

  • από την υιοθέτηση μια ισορροπημένης δίαιτας την οποία ο ασθενής θα πρέπει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα
  • από την σωματική άσκηση
  • από τα αντιοξειδωτικά
  • από τις φυτικές στερόλες
  • τα φάρμακα
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: