Νέες ελπίδες για την θεραπεία του Διαβήτη

Μια νέα ανακάλυψη από την ομάδα του Έλληνα γιατρού Δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου του Πανεπιστημίου του Μαγκίλ και από ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια  μας δημιουργεί νέες ελπίδες ότι ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια μια θεραπεύσιμη νόσος. Η μόνη διαφορά είναι ότι η ομάδα Πολυχρονάκου έκανε την έρευνα της σε νεογέννητο βρέφος, ενώ η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έκανε την αντίστοιχη έρευνα πάνω σε πειραματόζωα.

Η επιστημονική ομάδα του κυρίου Πολυχρονάκου, όπως δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature, αφού έκανε μακροχρόνια έρευνα πάνω στον σακχαρώδη διαβήτη ανακάλυψε ένα γονίδιο, το οποίο ευθύνεται για τη δημιουργία των νησιδίων του Langerhans, τα νησίδια δηλαδή που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας μας. Τα νησίδια του Langerhans όπως είναι γνωστό είναι κατεστραμμένα στον διαβήτη τύπου 1 ή υπολειτουργούν στον διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα κυρίως αποσκοπούσε στην δημιουργία νέων νησιδίων τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν ινσουλίνη. Η επιστημονική ομάδα του κυρίου Πολυχρονάκου  λοιπόν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το γονίδιο RFX6 που είναι και το πιο σημαντικό για τη δημιουργία των νησιδίων του Langerhans.

Όπως αποκάλυψε ο κύριος Πολυχρονάκος, ο ίδιος και η επιστημονική ομάδα του εντόπισε αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο σε νεογέννητο που γεννήθηκε με σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς δηλαδή τα νησίδια του Langerhans. Ο κύριος Πολυχρονάκος λέει λοιπόν ότι << Τώρα που έχουμε εντοπίσει το εν λόγω γονίδιο, μπορούμε να ελπίσουμε σε μελλοντικές δυνατότητες θεραπείας. Υπάρχει η προοπτική να πάρουμε ένα κομμάτι του παγκρέατος του ασθενούς, να εισάγουμε το γονίδιο ή να το διεγείρουμε με κάποια θεραπεία ώστε να προκαλέσει τη δημιουργία των νησιδίων του Langerhans και να τα ξαναβάλουμε μέσα στον διαβητικό προκειμένου να παράγει κανονικά την ινσουλίνη. Η θεραπεία πιθανότατα να προέλθει ακόμη και από κάποιο φάρμακο, το οποίο θα είναι σε θέση να προκαλεί το σχηματισμό νέων νησιδίων του Langerhans>>.

Η έρευνα αυτή μέχρι σήμερα χρηματοδοτήθηκε και εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από την Εταιρεία κατά του Νεανικού Διαβήτη. Η έρευνα σαφώς βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά ταυτόχρονα και σε πολύ καλό δρόμο και αυτό δεν παύει να δημιουργεί ελπίδες τόσο στους πάσχοντες από τη νόσο, όσο και σε μας που είμαστε μέρος της θεραπευτικής ομάδας.

Για όποιον πιθανότατα δεν το γνωρίζει ο κύριος Κωνσταντίνος Πολυχρονάκος και η ομάδα του απασχολούνται επιστημονικά στο Εργαστήριο Ενδοκρινολογικής Γενετικής του Ινστιτούτου Έρευνας του Πανεπιστημίου Μαγκίλ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: