Παιδική παχυσαρκία: Οι πιο κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση της.

Σε κάθε χρονική στιγμή της παιδικής ηλικίας μπορεί να εμφανισθεί η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία, αλλά παρ όλα αυτά οι περισσότερο κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση της είναι η νεογνική περίοδος, η ηλικία των 6-7 ετών και η εφηβεία.

  • Το βάρος του νεογνού, επηρεάζεται σημαντικά από τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας. Το βάρος επίσης της μητέρας πριν τη σύλληψη παίζει μεγάλο ρόλο. Αν το βάρος νεογνού είναι πάνω από 4 ½  κιλά, προδιαθέτει για εκδήλωση παχυσαρκίας αργότερα. Αντίθετα το χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρδιαγγειακές νόσους στην ενήλικο ζωή.
  • Η ηλικία των 6-7 ετών είναι η περίοδος της απότομης αύξησης των λιποκυττάρων. Εάν η φυσιολογική αυτή αύξηση γίνει νωρίτερα ή με πολύ γρήγορο ρυθμό, το παιδί θα παρουσιάζει μεγάλο κίνδυνο και τάση για παχυσαρκία.
  • Η περίοδος της εφηβείας απαιτεί επίσης προσοχή, διότι οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους στο σώμα του παιδιού. Αρνητικό ρόλο επιπλέον μπορεί να παίζουν διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που παρουσιάζονται σε αυτή τη φάση της ζωής. Η εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την εφηβεία, παραμένει κατά 50-70% στην ενήλικο ζωή με συνέπεια κυρίως την αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη στους ενήλικες.

Γι αυτό λοιπόν η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να αρχίζει όσο γίνεται νωρίτερα, περίπου αμέσως μετά την ηλικία των 3 ετών. Πάντα στην αντιμετώπιση της, ένας Διαιτολόγος για παιδιά πρέπει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ο Παιδοδιατροφολόγος αυτός πρέπει να χορηγεί την κατάλληλη διαιτητική αγωγή η οποία δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ευαίσθητη υγεία του παιδιού και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του. Σαν τελικό συμπέρασμα θα έλεγα ότι η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα τα στάδια της, αλλά όσο νωρίτερα αντιμετωπίζεται τόσο καλλίτερα είναι.

1 σχόλιο

  1. ΡΕΝΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ said,

    13/03/2010 στις 11:33 πμ

    Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ κύριε Χάρη για ότι έχετε κάνει για την κορούλα μου. Το παιδί μου έχει χάσει οριστικά τα παραπανίσια κιλά, θρέφεται σωστά τώρα και διατηρεί το φυσιολογικό της βάρος. Να είστε πάντα καλά.
    Ρένα


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: