Η Παγκρήτια Ενωτική Εργατική Πρωτομαγιά

Την Κυριακή 3/4/1009 στο Μπραχήμο του Περάματος Ρεθύμνου διοργανώνεται η Παγκρήτια Ενωτική Εργατική Πρωτομαγιά. Την συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Σταύρος Καλλέργης, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ο Δήμος Γεροποτάμου και η Νομαρχία Ρεθύμνου. Είναι ένα συμβολικό δείγμα τιμής για μια σπάνια αγωνιστική και διορατική προσωπικότητα.

Το Ίδρυμα Σταύρος Καλλέργης, από τις 30 Απριλίου 2006, μετά από πρόταση του Λυκούργου του γιου του Σταύρου, έχει εκδώσει ψήφισμα για να εορτάζεται η Παγκρήτια Ενωτική Εργατική Πρωτομαγιά, την 1η Κυριακή μετά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Για όσους ξέρουν, στη θέση Μπραχήμο του Περάματος υπάρχει το αναπαλαιωμένο σπίτι και ο ανδριάντας του Σταύρου Καλλέργη. Το σπίτι παρεχωρήθη στον Δήμο Γεροποτάμου από το «Ιδρυμα Κοινωνικών-Ιστορικών Ερευνών Σταύρος Καλλέργης» και διαθέτει επίσης ένα σημαντικό αρχείο.

Ο Σταύρος Καλλέργης γεννήθηκε το 1865 και πέθανε το 1926. Καταγόταν από τον Δήμο Γεροποτάμου Ρεθύμνου, σπούδαζε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο, αλλά λόγω της συμμετοχής του σε εξέγερση δεν κατάφερε να τελειώσει τις σπουδές του. Ήταν ο εμπνευστής και ο οργανωτής της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1893. Εξέδωσε Την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», την πρώτη σοσιαλιστική εφημερίδα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Φύλλα της εφημερίδας διασώζονται ακόμη και σήμερα στο «Ιδρυμα Κοινωνικών και Ιστορικών Ερευνών Σταύρος Καλλέργης». Τα τηλέφωνα του Ιδρύματος είναι 2831051347 και 2103643916. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: