Δεκαπέντε συμβουλές προστασίας των παιδιών.

 Αποτέλεσμα εικόνας για παιδεραστία

Επειδή τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά τα κρούσματα παιδεραστίας και των παιδικών εξαφανίσεων και στην χώρα μας, βρήκα κάποιες χρήσιμες συμβουλές οι οποίες ελπίζω να συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των νοσηρών φαινομένων. Οι καιροί έχουν αλλάξει, μας περιτριγυρίζουν άτομα επικίνδυνα αλλά υπεράνω κάθε υποψίας κι αυτό που μένει σε μας είναι να αναπτύξουμε τις δικές μας άμυνες στους σύγχρονες απειλές. Ελπίζω τις παρακάτω συμβουλές να τις βρείτε χρήσιμες.

 • Ποτέ να μην αφήνετε ένα μικρό παιδί χωρίς επιτήρηση. Ούτε για μια στιγμούλα, ούτε για μισό λεπτό (π.χ. μιλώντας στο τηλέφωνο).

 • Να ξέρετε πάντα πού είναι το παιδί σας, με ποιον είναι, τι ώρα θα επιστρέψει και τον τρόπο επικοινωνίας μαζί του.

 • Να ξέρετε τους φίλους των παιδιών σας, όπως επίσης προσπαθήστε να γνωρίσετε και τους γονείς των φίλων τους. Να είστε πάντοτε ενήμεροι σχετικά με το ποιος έχει την επίβλεψη των παιδιών όσο αυτά παίζουν έξω. Αν υπάρχει δυνατότητα, κάντε ένα προγραμματισμό με τους άλλους γονείς ώστε να είναι εξ ίσου η ευθύνη.

 • Επικοινωνείτε συχνά με το παιδί σας. Πολλές φορές οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι και η συχνότητα επικοινωνίας με τα παιδιά τους, περιορίζεται στα τυπικά όπως να ρωτήσουν για τους βαθμούς και τα διαγωνίσματα του σχολείου. Βρείτε λίγο χρόνο να τα ρωτήσετε πως πέρασαν τη μέρα τους, για τους φίλους τους και τις άλλες δραστηριότητές τους. Ρωτήστε τα φυσικά χωρίς να έχετε ανακριτικό στιλ και ύφος. Κάντε τις ερωτήσεις που πρέπει ούτως ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις.

 • Μάθετε στο παιδί σας έγκαιρα ότι το σώμα του είναι αποκλειστικά δικό του. Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί κάθε είδους επαφή ή άγγιγμα ανεξαρτήτως από το πόσο αθώο ή από το πόσο ανιδιοτελές είναι.

 • Μάθετέ του ότι το <<όχι>> σημαίνει πραγματικά <<όχι>>. Να σέβεσαι το παιδί σου όταν αρνείται ένα φιλί ή μια αγκαλιά, ακόμη και αν εσείς διαφωνείτε μαζί του. Αυτό δυναμώνει το δικαίωμα που έχουν στο να ορίζουν το σώμα τους.

 • Εξηγήστε και στους άλλους ενηλίκους που είναι κοντά στο παιδί σας ότι αν λέει <<όχι>> σε οποιοδήποτε είδος επαφής πρέπει αυτό να το σεβαστούν.

 • Επαναλάβετε όλα τα παραπάνω στο παιδί σας πολλές φορές. Όσο συχνότερα επαναλαμβάνετε κάτι σε ένα μικρό παιδί, τόσο πιο πολύ αυτό θα το κατανοεί.

 • Μη φοβίζεις το παιδί σου. Μίλα του ευθέως γι αυτά τα θέματα, αλλά μην του καλλιεργείς φόβο.

 • Μάθε του τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο αθώο και το κακό άγγιγμα.

 • Μάθε του να μην κρατά μυστικά.

 • Όταν σου λέει ότι δεν θέλει να είναι με κάποιον άλλο, άκουσε το. Προσπάθησε να μάθεις το γιατί με ήρεμο και σωστό τρόπο.

 • Πάντα να γνωρίζεις τι κάνει το παιδί σου όταν είναι στον υπολογιστή του. Κράτησε τον υπολογιστή σε ένα μέρος του σπιτιού σου με προσιτή θέα και έλεγχε τον συχνά.

 • Μίλησε στα παιδί σου για την ασφάλεια στο internet. Εξήγησε του γιατί ποτέ δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους φίλους τους. Επαναλάμβανε του τους κινδύνους αυτούς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 • Ποτέ μη λες στο παιδί σου ότι δεν το πιστεύεις. Θα σταματήσει να σου λέμε πράγματα, που ίσως κάποια από αυτά μπορεί να είναι πολύ σημαντικά.

ΠΗΓΗ: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», http://www.icmec.org

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: