Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Σήμερα λίγο πολύ όλοι μας και ιδιαίτερα τα παιδιά περιμένουν τον στολισμό του σπιτιού με τα διάφορα στολίδια, αλλά αυτό που τα χαροποιεί περισσότερο είναι το δέντρο των Χριστουγέννων.
Το έθιμο του στολισμού του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, που είναι ταυτόσημο με το πνεύμα των ημερών, λέγετε ότι το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί. Το 1833 για πρώτη φορά στην Ελλάδα στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα και μετά απ αυτό σε πολλά σπίτια της τότε Αθήνας. Κυρίως όμως μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μπήκε σιγά – σιγά σε όλα τα Ελληνικά σπίτια. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, από τη Γερμανία εξαπλώθηκε και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για να φθάσει τελικά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού.
Πρόδρομος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ήταν το Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος. Ήταν ένα χοντρό ξύλο από αχλαδιά ή άγρια κερασιά. Κατά τη λαϊκή παράδοση τα αγκαθωτά δέντρα, απομακρύνουν τα δαιμόνια, όπως π.χ. τους καλικάντζαρους. Παλιότερα έβαζαν το Χριστόξυλο στο τζάκι τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Η στάχτη των ξύλων θεωρούσαν ότι θα προφύλασσε το σπίτι τους και τα χωράφια τους από όλα τα κακά.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου καθιερώθηκε από τον Μαρτίνο Λούθηρο. Όπως λένε ο Λούθηρος περπατώντας συχνά τη νύχτα σε δασώδεις περιοχές και βλέποντας τα αστέρια να λάμπουν μέσα από τα κλαδιά των δέντρων, είχε την ιδέα να τοποθετήσει ένα φωτεινό δέντρο μέσα στο σπίτι του και το οποίο θα απεικόνιζε τον Έναστρο Ουρανό από τον οποίο ο Χριστός κατέβηκε στον κόσμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: