Είναι Επιβλαβής η Ασπαρτάμη;

Ότι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων γίνεται είδηση. Πολύ συχνά ακούμε πολλούς αβάσιμους κατά την γνώμη μου ισχυρισμούς που αφορούν την ασπαρτάμη. Κατηγορείται το προϊόν αυτό ότι προκαλεί πολλές ασθένειες όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Αλζχάιμερ και πολλές άλλες.

Τι είναι όμως η ασπαρτάμη;

Η ασπαρτάμη είναι ένα υποκατάστατο της ζάχαρης, μια ουσία με πολύ δυνατή γλυκαντική ιδιότητα και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 180-200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη δηλαδή την γνωστή σε όλους μας ζάχαρη. Σήμερα περιέχεται ευρέως σε διάφορα τρόφιμα και ποτά και αντικαθιστά την ζάχαρη. Υπολογίζεται ότι η ασπαρτάμη περιέχεται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η ασπαρτάμη προέρχεται από την ένωση βασικά δύο αμινοξέων, το Ασπαρτικό οξύ, τη Φαινυλαλανίνη, και από μία μικρή ποσότητα Μεθανόλης. Είναι γνωστό στους ειδικούς ότι τα παραπάνω αμινοξέα υπάρχουν σε όλες τις πρωτεϊνούχες τροφές, όπως στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα δημητριακά και αλλού. Η μεθανόλη υπάρχει επίσης σε πολλές τροφές, όπως είναι οι χυμοί των φρούτων και λαχανικών. Θέλω να τονίσω εδώ ότι η πέψη της ασπαρτάμης είναι όμοια με την πέψη κάθε άλλου αμινοξέος.

Η ασπαρτάμη έχει καταταγεί σαν πρόσθετο τροφίμων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα. Επομένως υποβλήθηκε με αυστηρά κριτήρια ασφαλείας από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων πριν εγκριθεί ή χρήση της το 1981 και έχει πάρει τον αριθμό κωδικοποίησης Ε-951.

Η ασπαρτάμη θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο συμπεριλαμβανομένων ειδικών ευαίσθητων ομάδων όπως των διαβητικών, των εγκύων, των γυναικών που θηλάζουν και των παιδιών. Πάρα πολλές χώρες και οργανισμοί όπως ο FAO/WHO των Ηνωμένων Εθνών, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA κλπ έχουν αποδεχθεί την ασπαρτάμη σαν ασφαλή ουσία ως προς την κατανάλωση της.

Μπορεί όμως ο καθένας μας να καταναλώνει ασπαρτάμη;

Άτομα πάσχοντα από μια σπάνια ασθένεια την ονομαζόμενη φαινυλκετονουρία (PKU) πρέπει να μην προσλαμβάνουν φαινυλαλανίνη από όπου και αν αυτή προέρχεται, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της ασπαρτάμης. Γι αυτό οι νόμοι της ΕΕ προβλέπουν ότι όλα τα προϊόντα που περιέχουν σαν γλυκαντική ουσία την ασπαρτάμη πρέπει να αναγράφουν και να τονίζουν στην συσκευασία τους ότι η ασπαρτάμη είναι πηγή φαινυλαλανίνης. Όσοι πάσχουν από φαινυλκετονουρία (PKU) το γνωρίζουν από τις πρώτες ώρες της ζωής τους αφού η διάγνωση της νόσου γίνεται λίγο μετά την γέννηση.

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς ή χρήση της ασπαρτάμης είναι ασφαλής αρκεί βεβαίως να μην υπερβαίνουμε τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που έχουν ορισθεί. Η ADI δηλαδή η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη έχει οριστεί στα 40 mg ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: