Τα επιτρεπόμενα προϊόντα από τα Σχολικά Κυλικεία

Η σχολική χρονιά άρχισε και φέτος. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή πρόοδο και κυρίως υγεία σ αυτούς και τις οικογένειες τους. Για να οικοδομήσουν όμως καλή υγεία, πέραν των άλλων, πρέπει να μεριμνήσουν και για την διατροφή τους. Σωστή διατροφή σημαίνει υγιεινή διατροφή η οποία πρέπει να είναι κτήμα όλης της οικογένειας. Πρέπει όμως και στο δεύτερο σπίτι των μαθητών που είναι το σχολείο και συγκεκριμένα τα σχολικά κυλικεία να διαθέτουν προϊόντα που να χαρακτηρίζονται ως υγιεινά. Το σχολείο διαπαιδαγωγεί, το σχολείο διαμορφώνει χαρακτήρες και δημιουργεί συνήθειες στα παιδιά καλές ή κακές. Σ αυτή την ηλικία το παιδί δεν μπορεί να διαχωρίσει το υγιεινό από το μη υγιεινό και επομένως οι ανθυγιεινές τροφές δεν πρέπει να τους παρέχονται προς κατανάλωση. Εξ άλλου οι διάφοροι παρασκευαστές φροντίζουν να κάνουν τις τροφές αυτές γλυκές, αλμυρές ή και πικάντικες προκείμενου να αρέσουν περισσότερο στα παιδιά. Αυτές οι τροφές επομένως δεν πρέπει να έχουν θέση στα ράφια των σχολικών κυλικείων. Να δούμε όμως τα επιτρεπόμενα είδη.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Τα προϊόντα που μπορεί να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ορίζονται από την αρ. Α2Ε/οικ. 1653 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 563/20-5-98 τ. Β΄ και είναι τα εξής:
Α. Κατάλογος ειδών
1. Σάντουιτς και τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη φρέσκου βουτύρου και εποχιακών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, μαρούλι).
2. Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φραντζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια).
3. Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία.
4. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.
5. Τυριά
6. Γάλα σε ατομική συσκευασία.
7. Γιαούρτι «παντός τύπου» (χωρίς συνθετικές – γλυκαντικές και χρωστικές ύλες) π.χ. με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς.
8. Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
9. Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%.
10. Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία).
11. Τσάι και λοιπά αφεψήματα.
12. Καφές (μόνο για το προσωπικό).

Β. Τα προαναφερόμενα είδη, μπορούν να διατίθενται όλα ή και τμηματικά, κατά την κρίση των υπευθύνων οργάνων για την καλή λειτουργία των σχολικών κυλικείων.
Γ. Απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπομένων από την παρούσα προϊόντων.
Δ. Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει πέντε (5) μήνες από τη δημοσίευση της, κάθε δε προηγούμενη σχετική απόφάση καταργείται.
Σημείωση: Όσον αφορά:
α) τα «απλά αρτοσκευάσματα», ο κώδικας τροφίμων και ποτών του Γενικού Χημείου του Κράτους στο άρθρο 113 αναφέρει τα προϊόντα που μπορεί να αντικαταστήσουν τον άρτο, όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φραντζολάκια, τα κουλούρια, οι λαγάνες και τα παξιμάδια ενώ τσουρέκια, κρουασάν, bake rolles κ.λ.π. δεν επιτρέπεται να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία.
β) το «γάλα σε ατομική συσκευασία», σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών του Γενικού Χημείου του Κράτους, άρθρο 80, νοείται αποκλειστικά και μόνο το γάλα το οποίο προέρχεται από αγελάδα, είναι νωπό, είναι πλήρες, δεν έχει υποστεί αφυδάτωση ή συμπύκνωση και δεν περιέχει άλλες ουσίες που έχουν προστεθεί από έξω.

1 σχόλιο

  1. Νικος said,

    22/02/2008 στις 7:01 μμ

    Δεν εισαι καλα ενημερωμενος σχετικα με τα επιτρεπομενα ειδη,
    κριμα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: