Οι Μηλίτσες του Κόφινα

Κάτω στην Κρήτη την πατρίδα μου, συγκεκριμένα στην νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου, δεσπόζουν τα Αστερούσια όρη με ψηλότερη κορυφή τον Κόφινα. Εκεί στον Κόφινα λοιπόν υπάρχει ένα ιερό από την Μινωική εποχή. Υπάρχει όμως και το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού που όπως όλοι γνωρίζουν γιορτάζει κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκεί λοιπόν κοντά στο εκκλησάκι έχουν φυτρώσει οι << Μηλίτσες του Κόφινα >> που όπως λένε οι τοπικές παραδόσεις, τα δέντρα αυτά φύτρωσαν από το αίμα μιας προσκυνήτριας που γκρεμίστηκε στα βράχια καθώς πήγαινε να προσκυνήσει.

Σήμερα, στο βουνό αυτό υπάρχουν ριζωμένα πάνω στα βράχια, μόνο τρία δυστυχώς δέντρα της << σορβιάς της ακανθώδους >> ή << Sorbus umbellata >>. Τα δέντρα κάνουν καρπό που ώριμάζει περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη. Ο καρπός αυτός μοιάζει με μήλο αλλά το μέγεθος του είναι περίπου όπως το ρεβίθι. Από τούς προσκυνητές ο καρπός θεωρείται ιερός και επομένως θεραπευτικός.

Κάθε χρόνο, την παραμονή της γιορτής του Τίμιου Σταυρού που γιορτάζει η εκκλησία οι καρποί αυτοί κόβονται από τους πιστούς και αφού τους αφήσουν όλη νύχτα στο νερό της πηγής, το ξημέρωμα τους τοποθετούν πάνω στην Αγία Τράπεζα. Προς το τέλος της θείας λειτουργίας, ο ιερέας περιφέρει τους καρπούς στην κορυφή του Κόφινα, συνοδευόμενος από τους πιστούς. Στο τέλος τους ευλογεί και μοιράζει σε κάθε προσκυνητή από ένα καρπό.

Το έθιμο αυτό της λατρείας των ιερών δέντρων, λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στον μινωικό πολιτισμό και χαρακτηρίζεται σήμερα ως η αυθεντικότερη μορφή σύγχρονης δεντρολατρείας στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο.

Advertisements

1 σχόλιο

  1. ann said,

    04/09/2007 στις 3:01 πμ

    Πηγή? /βιβλιογραφία?
    Piges / vivliografia?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: