Ο Υπολογισμός της Ημερομηνίας του Πάσχα

Το Πάσχα προέρχεται λεκτικά από την Εβραϊκή λέξη «pasah», προφέρεται Πεσάχ, που σημαίνει διάβαση στα Εβραϊκά. Το Εβραϊκό Πάσχα γιορτάζεται από τους Εβραίους και λόγω της απελευθέρωσής τους από την δουλεία των Αιγυπτίων και λόγω της διάβασης τους από την Ερυθρά θάλασσα. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Το Εβραϊκό Πάσχα και σήμερα εορτάζεται την ίδια εποχή περίπου με το Χριστιανικό Πάσχα. Απόλυτα αντίστοιχη Ελληνική λέξη για το Πάσχα δεν υπάρχει και εμείς οι Έλληνες συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε την λέξη Λαμπρή, γιατί η μέρα Ανάστασης του Χριστού είναι μέρα χαράς κι ελπίδας για όλο τον κόσμο.

Το Πάσχα όπως όλοι ξέρουμε είναι κινητή γιορτή. Καθορίζεται δε κάθε χρόνο σαν ημέρα του Πάσχα, η πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας ( δηλ. της 21ης Μαρτίου ) με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου το έτος 325 μ.Χ. φυσικά.

Το Ορθόδοξο Πάσχα μαθηματικά υπολογίζεται από τον τύπο του μεγάλου μαθηματικού Gauss που είναι ο εξής: Π=δ+ζ+3.

δ είναι το υπόλοιπο που θα προκύψει διαιρώντας την παράσταση 19Χα+16 με το 30.

α είναι το υπόλοιπο της διαίρεσης του έτους για το οποίο υπολογίζουμε να βρούμε πότε είναι το Πάσχα αν το διαιρέσουμε με τον αριθμό 19.

ζ είναι το υπόλοιπο της διαιρέσεως της παράστασης 2Χβ+4Χγ+6Χδ δια του αριθμού 7, ενώ β και γ αντίστοιχα είναι τα υπόλοιπα που προκύπτουν από τις διαιρέσεις του έτους για το οποίο θέλουμε να προσδιορίσουμε την ακριβή ημερομηνία του Πάσχα δια του αριθμού 4 και του αριθμού 7.

Βάση των παραπάνω υπολογισμών, η ημερομηνία του Πάσχα των Ορθοδόξων, βρίσκεται πάντα μεταξύ της 4ης ημέρας του Απριλίου και της 8ης ημέρας του Μαΐου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: