Ασβέστιο και Τυρί

Γενικά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολύ καλά ποσοστά ασβεστίου και βιταμινών όπως η βιταμίνη D και η ριβοφλαβίνη ( βιταμίνη Β2 ). Ιδιαίτερα το τυρί έχει ακόμη μεγαλύτερη περιεχτικότητα ασβεστίου αλλά και λίπους που συντελεί στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Φανταστείτε ότι ένα ποτήρι γάλα 250 ml περιέχει 300 mg ασβεστίου περίπου, ενώ τα περισσότερα σκληρά και ημίσκληρα τυριά περιέχουν πάνω από 800 mg ασβεστίου ανά 100 gr. Επομένως όλα τα τυριά είναι μια εξαίρετη πηγή ασβεστίου και ειδικά γι αυτούς που παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά ασβεστίου στο αίμα και οστεοπόρωση. Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι παράλληλα περιέχουν και πολύ μεγάλα ποσά χοληστερόλης, κορεσμένων λιπαρών οξέων και νατρίου και επομένως δεν πρέπει να γίνεται μεγάλη κατανάλωση από άτομα που παρουσιάζουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων ή από άτομα που παρουσιάζουν αρτηριακή υπέρταση ( πίεση ), νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Σ αυτές τις περιπτώσεις η πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να γίνεται από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι αλλά και αυτά ακόμη πρέπει να είναι με χαμηλή περιεχτικότητα σε λίπος ( 0 – 1,5 % ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: