ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟΝ ΟΡΟΣ

Σήμερα αισθάνομαι την υποχρέωση να γράψω λίγα λόγια για το Ποικίλον όρος, αφενός γιατί κατοικώ πάρα πολύ κοντά σ αυτό και αφετέρου γιατί τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα τρέχω με τους φίλους μου στα φιλόξενα μονοπάτια του.

Η έκτασή του υπολογίζεται ότι είναι 28.000 στρέμματα και εκτείνεται στο δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου δηλαδή στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω). Το βουνό είναι το φυσικό όριο ανάμεσα στο Θριάσιο Πεδίο και την Αθήνα. Λέγετε ότι παλαιότερα οι πρόποδες του ήταν γεμάτοι με οπωροφόρα δέντρα, συκιές, αμπελώνες και ελιές. Εκεί είχαν τα κτήματα τους ο Περικλής και ο Κίμωνας. Τη δεκαετία του 20 κάηκε ολοσχερώς και κατά τη διάρκεια της Κατοχής κόπηκαν όλα τα δέντρα, αφού ο κόσμος έκοβε κλαδιά και κορμούς δέντρων για να ζεσταθεί. Το βουνό Θεωρήθηκε αναδασωτέο από το 1936,όμως για διάφορους λόγους η αναδάσωση ξεκίνησε πολύ αργότερα το 1977. Ένα μεγάλο πρόβλημα του Ποικίλου Όρους ήταν τα λατομεία αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν περίπου είκοσι ανενεργά λατομεία. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Ζαχαρίτσα (453 μέτρα). Οι δυσμενείς εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και η έλλειψη νερού, μαζί με την ανυπαρξία ενδιαφέροντος από τους αρμοδίους παράγοντες, ήταν για πολλά χρόνια τα μεγάλα εμπόδια στην ανάγκη αναδάσωσης και οικολογικής αξιοποίησης του Ποικίλου Όρους. Η άναρχη ανάπτυξη, έθαψε τα πλούσια κτήματα κάτω από μια οργιώδη τσιμεντοποίηση και οτιδήποτε άλλο είναι άσχετο με το δάσος και το πράσινο.

Συστηματικές παρεμβάσεις προς την σωστή κατεύθυνση ξεκίνησαν γύρω στο 1991 και σήμερα κανείς, πλέον, δεν θέλει να θυμάται το «φαλακρό βουνό».Μετά τις προσπάθειες που έγιναν, σήμερα το Ποικίλον Όρος, έχει 5.000 στρέμματα περίπου που αναδασώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα έργα άργησαν να γίνουν λόγω, κυρίως, της γραφειοκρατίας με τη Δασική Υπηρεσία για το ποιος είχε το δικαίωμα να κάνει τις αναδασώσεις. Έγιναν έργα δίπλα στον αστικό ιστό, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοικο να αθληθεί, και παρεμβάσεις στο δάσος με μερική αναδάσωση και τη δημιουργία χώρων για όσους θέλουν να απολαύσουν τη βόλτα στην περιοχή. Σήμερα διαθέτει οκτώ εισόδους, πεζόδρομους, παιδικές χαρές, αναψυκτήρια, δίκτυο άρδευσης, τέσσερις παραγωγικές γεωτρήσεις ενώ ολιγάριθμα συνεργεία φροντίζουν για τη συντήρηση και την προστασία της περιοχής. Στο βουνό έχουν καταγραφεί 200 περίπου είδη φυτών, 60 είδη εντόμων και είναι πέρασμα για 80 είδη πουλιών. Τρέχοντας στα μονοπάτια του πάντα συναντώ Πέρδικες και μια φορά έτυχε να δω και Λαγό ενώ οι Χελώνες είναι πάρα πολλές.

Το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο βουνό απειλείται από διάφορους καταπατητές και κυρίως τη Μονή Λαμίας που διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα δασικής γης, αλλά και από την αδράνεια των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών για την περαιτέρω δενδροφύτευση της δασικής έκτασης. Η Μονή Λαμίας διεκδικεί επίσης χιλιάδες στρέμματα σε κατοικημένες περιοχές στις δυτικές συνοικίες και οι κρατικές υπηρεσίες αποδέχονται τις απαιτήσεις της!Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος το Ποικίλο Όρος να μείνει έκθετο σε διεκδικήσεις, καταπατήσεις και οικοπεδοποιήσεις, χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπλασής του με τη συμμετοχή του Κράτους, του ΑΣΔΑ, των Δήμων, του Δασαρχείου, των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε θέματα πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ελέγχου βοσκής και κυνηγιού και επιβάλετε η δημιουργία Παρατηρητηρίου σε εθελοντική βάση, η καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και η διαμόρφωση νέων χώρων αναψυχής, περιπάτου και άθλησης.

Η κινητοποίηση όλων μας είναι επιβεβλημένη γιατί έχουμε χρέος να παραδώσουμε το Ποικίλον Όρος στα παιδιά μας ολόκληρο, καλύτερο και πιο πράσινο απ ότι το βρήκαμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: