ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Από την εποχή του Μεσαίωνα και μετά μια νέα πάθηση έκανε την εμφάνιση της ειδικά στους πλουσίους της εποχής,η <<Νόσος των Αρχόντων και των Bασιλιάδων>> όπως την έλεγαν και αργότερα της έδωσαν την ονομασία <<Ποδάγρα>>. Είχε σχέση με την υπερβολική κατανάλωση τροφής και οινοπνεύματος που έκαναν οι Άρχοντες της εποχής. Η μεγάλη άνοδος όμως, του επιπέδου διαβίωσης από το 1950-1960 και μετάστον ανεπτυγμένο κόσμο, οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των ασθενών που πάσχουν απόΟυρική Αρθρίτιδα, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται σήμερα επιστημονικά η νόσος. Τα τελευταία δε 20 χρόνια, η συχνότητα της Ουρικής Αρθρίτιδας έχει διπλασιαστείστις Δυτικές Κοινωνίες καθώς ακόμη τα μέσα και κατώτερα κοινωνικά στρώματα έχουν υιοθετήσει κακές διατροφικές συμπεριφορές.

Τι είναι όμως η Ουρική Αρθρίτιδα;

Είναι ένα μεταβολικό νόσημα που προκαλεί επώδυνες φλεγμονώδεις καταστάσεις στις αρθρώσεις, ειδικά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού του ασθενή αλλά και στα δάκτυλα των χεριών και στις άλλες αρθρώσεις. Συνήθως όμως προσβάλλεται μόνο μία άρθρωση και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, οι κρίσεις μπορεί να προσβάλλουν περισσότερες αρθρώσεις, να γίνουν πιο συχνές και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η Ουρική Αρθρίτιδα έχει σαν αίτιο την μεγάλη συγκέντρωση Ουρικού Οξέος στο αίμα του ασθενούς, πάνω από 7 mgr/dl, αλλά και στους ιστούς.

Τι είναι όμωςτο Ουρικό Οξύ;

Το Ουρικό Οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού μας. Οι χημικές ουσίες που λέγονται Πουρίνες και αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό του DNA μας, μεταβολίζονται δίνοντας Ουρικό Οξύ το οποίο αποβάλλεται τελικά από τους νεφρούς. Επομένως οι πουρίνες συντίθενται από τον ίδιο μας τον οργανισμό αλλά είναι και εξωγενούς προέλευσης δηλαδή από την τροφή μας. Άρα το Ουρικό Οξύ αυξάνεται πολύ είτε γιατί στον οργανισμό παράγεται σε μεγάλες ποσότητες ή ο οργανισμός παίρνει πολλές πουρίνες από την τροφή ή και γιατί οι νεφροί έχουνδυσκολία να το αποβάλλουν.Το αποτέλεσμα είναι να αθροίζεταιστο αίμα και να δημιουργεί κρυστάλλους. Οι κρύσταλλοι συσσωρεύονται στις αρθρώσεις και προκαλούν την φλεγμονή. Μπορούν επίσηςνα συσσωρευτούν και στους νεφρούς προκαλώντας βλάβη στα νεφρά ή νεφρολιθίαση. Οι ασθενείς με αυξημένο Ουρικό Οξύ δεν αναπτύσσουν όλοι Ουρική Αρθρίτιδα. Αντίθετα συμβαίνει περίπου μόνο στο 20%. Επομένως είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου και μεταξύ αυτών πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα.

Η δίαιτα για την Υπερουριχαιμία ( δηλαδή για το αυξημένο Ουρικό Οξύ στο αίμα ) αποσκοπεί στο περιορισμό των τροφίμων που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες.

ΔΙΑΙΤΑ ΥΠΕΡΟΥΡΙΧΑΙΜΙΑΣ

Γενικές συστάσεις

  • Μείωση σωματικού βάρους, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
  • Ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά.
  • Κατανάλωση τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες.
  • Αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων και μείωση της κατανάλωσης λίπους.
  • Μικρά και συχνά γεύματα.
  • Αυξημένη κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών ( αφεψήματα, χυμοί φρούτων).

  • Περιορισμό των αλκοολούχων ποτών.

Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες

  • Γάλα σόγιας.
  • Εντόσθια.
  • Θαλασσινά ( χταπόδι, αυγά ψαριών, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, μύδια, χτένια, πέστροφα, γαύρος, τόννος).
  • Κιμάς κρέατος.
  • Χήνα, πάπια.
  • Ζωμοί κρεάτων, πουλερικών, ψαριών και εκχυλίσματα αυτών ( σάλτσες, κύβοι).
  • Σούπες κονσομέ.
  • Μαγιά.

Τρόφιμα μέτριαςπεριεκτικότητα σε πουρίνες

  • Κρέας , πουλερικά, άπαχα ψάρια, οστρακοειδή.
  • Φασόλια, φακές, αρακάς, σπανάκι, μανιτάρια, σπαράγγια.
  • Επιτρέπεται η κατανάλωση 60-90gr κρέατος – ψαριού ή ½ φλυτζάνι λαχανικών και όσπριων την ημέρα, ανάλογα με την περίπτωση.

Τρόφιμα μειωμένης περιεκτικότητα σε πουρίνες(Μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά)

  • Άσπρο ψωμί, δημητριακά, και τα προϊόντα τους (κέικ, μπισκότα).
  • Μακαρόνια, ρύζι.
  • Γάλα, γιαούρτι, τυρί.
  • Αυγά.
  • Φρούτα.
  • Λαχανικά ( εκτός από αυτά της κατηγορίας 2).
  • Έλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές, λίπη ( εκτός από αυτά που απαγορεύονται).
  • Καφές, αναψυκτικά, τσάι, κακάο.
  • Σοκολάτα, ζάχαρη, γλυκά, μέλι.
  • Αλάτι, ξύδι, πίκλες.
  • Φυστίκια, ποπ κόρν.
About these ads

14 σχόλια

  1. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ said,

    Ιανουαρίου 28, 2008 στις 1:13 πμ

    ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΤΑ 16-17 ΑΠΟ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ. Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΗΤΑΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ. ΣΤΑ 18 ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ.ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΔΕΞΙ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟ ΠΑΤΟΥΣΑ Κ ΔΑΚΤΥΛΑ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ Κ ΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΓΟΝΑΤΑ.ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΕΧΩ ΕΝΟΧΛΗΣΗ Κ ΣΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΗ Κ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΜΕΧΡΙ Κ 14.ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΦΟΡΕΣ Κ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 4ΜΗΝΟ ΠΡΙΖΟΝΤΑΙ Κ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ Κ ΧΑΜΗΛΑ.Η ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΤΗΝ ΦΤΕΡΝΑ.ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ ΓΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Κ ΑΛΟΠΟΥΡΙΝΟΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΣΤΑ 20 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΡΙΚΤΟΥΣ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Κ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΑΕΡΟΒΙΟΥΣ Η ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ.ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΧΩ 1 ΑΓΟΤΙ 1.5 ΧΡΟΝΩΝ Κ ΑΝΑΣΥΧΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Κ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΝΤΕ ΤΟ.

    • cksoulbro said,

      Αυγούστου 22, 2010 στις 11:08 μμ

      ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ “ΚΕΦΙΡ” ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

      • EVGENIOS RERAKIS said,

        Φεβρουαρίου 19, 2013 στις 7:58 μμ

        ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΙΡ,ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΥΠΑΡΑ 1,5% – 2,5%…………

  2. ΡΕΜΠΕΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ said,

    Απριλίου 16, 2010 στις 3:30 μμ

    τα σαλιγκάρια, επιτρέπονται για κάποιον που έχει ουρικό;

  3. Νικόλας said,

    Νοεμβρίου 19, 2010 στις 9:39 μμ

    Dietologo di merda, τι γίνεσαι; Ο φιλαράκος σου απέκτησε κι απ’ αυτό το οξύ και ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σου. Πρέπει να μου ετοιμάσεις καμιά καλή δίαιτα, να χάσω και πεντ’ έξι κιλά. Δεν προλαβαίνω όμως να περάσω από το νοσοκομείο. Να κανονίσουμε συνάντηση
    Φιλιά
    Νικόλας

    • Νοεμβρίου 22, 2010 στις 8:46 μμ

      Φίλε Νικόλα, χάρηκα πάρα πολύ για την επικοινωνία, αν και θα σε προτιμούσα χωρίς το οξύ και τα περιττά κιλά. Θα σε πάρω αύριο ή μεθαύριο τηλέφωνο για να σε δω από κοντά. Έχεις τα φιλιά μου και την αγάπη μου.
      Dietologo di merda

  4. Ιανουαρίου 24, 2011 στις 8:04 μμ

    εχω αυτοανοση ηπατιτιδα εδω και 5 χρονια και παιρνω αζαθιοπρινη.τωρα απεκτησα και στο ανωτατο οριο ουρικο οξυ.σε περιπτωση που θα χρειαστω φαρμακα επηρεαζει η μια παθηση την αλλη?

  5. Eleni Votsi said,

    Φεβρουαρίου 21, 2011 στις 11:58 πμ

    Ψάχνοντας στο διαδύκτυο σχετικά με το αυξημένο ουρικό οξύ, βρήκα το άρθρο σας και θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την περίπτωση μου. Είμαι πάσχουσα μεσογειακής αναιμίας και κατα πόσο αυτό σχετίζεται με την αύξηση του ουρικού οξέως? τι συμβαίνει με την αιμόλυση? καθώς και το ποια διατροφή θα πρέπει να ακουλουθήσω ώστε να μην χρειάζεται να παίρνω το zyloric.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  6. efi said,

    Σεπτεμβρίου 11, 2011 στις 11:41 μμ

    καλησπερα σας,
    θα ηθελα να ρωτησω , ειμαι ασθενης της σκλυρηνσης κατα πλακας, και υπαρχει κληρονομικοτητα στο ουρικο οξυ, το μονο που τρωω ειναι πολλες ντοματες που νομιζω δεν επιτρεπονται στο ουρικο οξυ.Εχω συνηθως 1η 2 μοναδες παραπανω απ το φυσιολογικο.Ειναι δυνατον αυτη η συνεχομενη αλλα μικρη αυξηση του ουρ. οξεως να προκαλει ενοχλησεις πατουσες, γονατα κλπ??

  7. Μάϊκ said,

    Ιανουαρίου 25, 2012 στις 9:36 μμ

    κ. Καλλέργη
    Η πατάτα είναι τροφή που μπορεί να καταναλώνεται άφοβα σε περίπτωση που το ουρικό οξύ είναι ανεβασμένο;
    Μάϊκ

  8. Ιανουαρίου 26, 2012 στις 5:03 μμ

    Η πατάτα μπορεί να καταναλώνεται άφοβα

  9. Aris said,

    Ιουνίου 14, 2012 στις 6:24 μμ

    Κ. Καλλέργη,

    Το άρθρο σας είναι το μοναδικό που αναφέρει τα “πέστροφα, γαύρος, τόννος” ως τρόφιμα που απαγορεύονται για όσους έχουν αυξημένο ουρικό οξύ. Ποια ψάρια τέλος πάντων επιτρέπονται (δεδομένου ότι υπάρχουν και κρυφά απαγορευμένα σαν τα καλαμάρια (μαλάκιο), σολωμός κτλ.). Γιατί κάνουν κακό τα… φτηνά ψάρια που είναι πλούσια σε Ω λιπαρά και δεν κάνει κακό ο σολωμός? Σε κάποια site δε, αναφέρεται ότι μπορεί να… κάνει και καλό! Μήπως οι ανεβασμένες τιμές του ουρικού οξέος δεν οφείλονται στα… αλληλοσυγκρουόμενα τρόφιμα (σπανάκι όχι – μαρούλι ναι κτλ) αλλά στις διάφορες πονηρές ουσίες που εμπεριέχονται σε τρόφιμα (π.χ μεταλλαγμένη σόγια γάλακτος στη μαγιά) σε συνδυασμό με κάποια αυτοάνοση ασθένεια (ψωρίαση, αρθρίτιδα κτλ)? Πως ακριβώς -κάποιος που έχει πρόβλημα με το ουρικό οξύ- θα κόψει τα προϊόντα που περιέχουν μαγιά που είναι άπειρα? Είναι ΠΡΑΚΤΙΚΑ εφικτό αυτό? Ευχαριστώ για τυχόν απάντηση.

  10. Ιουλίου 30, 2012 στις 6:04 μμ

    Δειται το βιντεο http://www.youtube.com/watch?v=GeaH8kWbEXI&feature=g-upl


Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: